30 december 2008
Ojochal,
Costa Rica
a
A
Een bewogen jaar ligt achter ons!
Morgen de laatste dag van het jaar en natuurlijk wensen we jullie allemaal een spetterend 2009 vol geluk en in goede gezondheid! Toch ook altijd een periode waarin je terugkijkt naar het afgelopen jaar en dan kunnen we wel zeggen dat het een zeer bewogen jaar is geweest :-)
Op 17 december konden Cees en ik tijdens een romantisch diner voor twee samen ook terugkijken op ons eerste jaar als getrouwd stel. Het was niet altijd een roze wolk waar we op leefden, maar we hebben het eerste jaar als getrouwd stel en als emigrant toch goed doorstaan. Het is ook bijna een jaar geleden dat we jullie uitzwaaiden en naar Costa Rica vertrokken. We wisten op dat moment nog niet hoe het allemaal zou lopen en of we hier überhaupt zouden blijven. Een jaar later zijn we er beiden van overtuigd dat we voorlopig niet terug willen naar Nederland. Het leven in de tropen en midden in de natuur bevalt ons zeer goed en dat in combinatie met de vrijheid die we hebben en de tijd die we met elkaar doorbrengen; daar kan de Nederlandse zekerheid van een vaste baan niet tegen op.
We hebben toch ook al flink wat bereikt het afgelopen jaar en daar zijn we ook hartstikke trots op. We hebben ons huis in verschillende staat het afgelopen jaar wel drie keer verkocht. In eerste instantie in de oude staat, zoals jullie het allemaal kennen; daarna in afgebrande staat met verzekeringsgeld en de meest succesvolle versie in herbouwde staat. De tegenslag van het afbranden van het huis, hebben we met veel positiviteit doorstaan. Dennis en Sandra houden ons wekelijks op de hoogte van de herbouw van ons en hun toekomstige huis. Ze hebben er zelf al flink wat aan verbouwd in de avonden en weekenden. Op 1 februari is het huis dan echt van hun en dan zijn wij ervanaf. Nu maar hopen dat de dollarkoers zo gunstig blijft als hij nu op het moment is.
De bouw van ons huis hier en de lodge gaat dan wel een stuk langzamer, maar het ziet er toch naar uit dat we er in maart kunnen gaan wonen en dat we in mei de deuren van de lodge en de safari tenten kunnen gaan openritsen. Het is ons gelukt om elektriciteit naar Vergel te halen. Tangara Tours is een succesvol bedrijf en samen met Sawadee hebben we ervoor gezorgd dat de boekingen op Costa Rica flink gestegen zijn. Cees heeft leuke opdrachten gedaan voor de Guatemalteekse politieacademie en Miranda heeft het afgelopen jaar ook heel wat afgereisd om trainingen te geven voor Sawadee en Contourprojects; Suriname, Zuid Afrika, Ecuador en de Dominicaanse Republiek. Mooie uitdagingen die in 2009 ook nog een vervolg krijgen.
De kinderen doen het hier ook supergoed. Thijs gaat graag naar school; kletst Spaans en Engels en is de hele dag buiten aan het rommelen. Hij is gek op het strand en wil heel graag leren surfen. Zijn vriend Sam leert hem hoe hij naar de golfen moet kijken en op welk moment hij op zijn bodyboard moet gaan liggen. Rik is een heerlijk ventje met een ongekend temperament en een schaterende lach. Hij kruipt overal heen, maar hij heeft nog weinig zin om te gaan staan en lopen. Het strand is ook bij hem favoriet, maar dan vooral om heerlijk in het zand te rollen.
Waar we ook ontzettend van hebben genoten is van het bezoek uit Nederland dat we hier hebben gehad. Miranda’s moeder is het afgelopen jaar twee keer op bezoek geweest en is al aardig ingeburgerd hier. Daarnaast zijn Bert en Githa, Richard en Linda, Heidi en Rafael, Karlijn en Veerle, Linda en Jean Paul en Marleen een aantal nachten bij ons op bezoek tijdens hun reis door Costa Rica. Vlak voor de kerst kwam Simone voor een weekendje bij ons langs. Ze vloog op Panama en had net voldoende tijd om naar ons te komen. We vinden het super dat jullie de moeite hebben genomen om ons op te komen zoeken en een kijkje te nemen in ons leventje hier en we hebben genoten van jullie gezelschap. In 2009 zijn onze deuren ook altijd geopend voor familie en vrienden vanuit Nederland; dus als jullie nog op zoek zijn naar een vakantiebestemming ;-)
Eerst komt Miranda samen met de jongens jullie op zoeken in Nederland. Op 16 januari komen we in Nederland aan en op 25 februari vliegen we weer terug naar huis. We hopen jullie in die periode allemaal te zien!
Als we dan weer terug in Costa Rica zijn, hopen we ons eigen huis te betrekken. De bouw ligt nu tussen kerst en oud en nieuw stil en op 5 januari gaan ze weer verder. Ze hebben de weken voor kerst heel hard gewerkt. Het dak zit er op, de tegels liggen op de bovenverdieping erin, het aanrecht met de wasbakken en kranen zitten al in de keuken en beneden zitten de plafonds erin. Er moet natuurlijk nog steeds heel veel gebeuren, maar we hopen dat het over twee maanden klaar zal zijn. We houden jullie op de hoogte!